Johnny Depp je nekorunovaný kráľ premien: V týchto filmoch by ste ho nespoznali!

Neskrotný búrlivák skrátka zahrá všetko.

Ak ste videli aspoň jeden film s Johnnym Deppom v hlavnej úlohe, určite nám dáte za pravdu, ak povieme, že je to skutočný pán herec. Pred kamerou dokáže presvedčivo stvárniť aj tie najbizarnejšie úlohy a každú mu zhltnete aj s navijakom. Azda prvým filmom, na ktorý svet nikdy nezabudne, je Nožnicovoruký Edward. Johnny si v ňom zahral zjav, ktorý síce vyzerá ako hrozivé monštrum strašiace všetkých ľudí v okolí, no v skutočnosti je neškodný, milý a veľmi plachý. Edward má miesto rúk a prstov nožnice, s ktorými dokáže divy. Búrlivák s kvapkou krvi navajských indiánov si o štyri roky neskôr vo filme Don Juan DeMarco zahral skúseného milovníka a sexsymbol, ktorému ženy padali do náručia. Johnny v snímke často odhaľoval svoju mužnú hruď a na tvári mal nasadenú čiernu masku. 

Najväčšiu popularitu si však pravdepodobne získal až v roku 2003 vo filme Piráti z Karibiku: Prekliatie Čiernej perly. Šarmantný kapitán Jack Sparrow svojím nedbalým, miestami až zanedbaným výzorom a vzrušujúcimi dobrodružstvami dostal všetky ženy na svete. Pravý opak stvárnil vo filme Kým sa zotmie. V príbehu o inakosti a prenasledovaní tých, ktorí nezapadajú do konzervatívnych predstáv o spoločnosti, sa postavil pred kameru oblečený ako žena – s blond parochňou, kompletným mejkapom a ružovou čelenkou. Čo dodať...

Úplne inú premenu zas dosiahol v úlohe Willyho Wonka vo filme Charlie a továreň na čokoládu. Takzvaný pážací účes, vysoký cylinder a futuristické okuliare z neho spravili nového človeka. Ak preferujete temnejšie filmy a Johnny sa vám v nich páči viac, určite ste ocenili snímky Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street  a Temné tiene. V prvom predstavuje ukrivdeného holiča prahnúceho po spravodlivosti a v druhom upíra, ktorý sa dvesto rokov po upálení objaví v modernom svete a ničomu nerozumie. Obe premeny sú fantastické a dodávajú mu na tajomnosti. A povedzme si na rovinu – ktorému mužovi svedčí aj ofina ulízaná v prúžkoch, čierne kruhy pod očami a umelé nechty, ak nie Johnnymu?

Pre Deppa je typické, že aj dramatickej úlohe dokáže vdýchnuť kúsok komiky a bláznovstva. O tom sme sa presvedčili vo filmoch Alica v krajine zázrakov a v najnovšom pokračovaní Alica v krajine za zrkadlom. Ako Klobučník nás zakaždým dostal svojou mimikou a gestikuláciou, nehovoriac o úžasných mejkapových, vlasových a stylingových variáciách, na ktorých sa museli kostyméri a vizážisti poriadne potrápiť. Svoje komediálne nadanie a schopnosť meniť sa ukázal aj vo filme Osamelý jazdec, v ktorom si zahral indiánskeho bojovníka Tonta. Maskéri opäť odviedli skvelú prácu a Johnnyho na prvý pohľad vôbec nespoznáte. Na druhý, na tretí a azda ani na x-tý pohľad ho však nenájdete vo filme Black Mass: Špinavá dohoda. Modré oči, svetlé vlasy s výraznou plešinou a úplne iné črty tváre vás prinútia spýtať sa, či je daný muž naozaj Johnny Depp.

Vychutnajte si Johnnyho Deppa vo výbornom filme Osamelý jazdec v kinopremiére už dnes o 20:35 na JOJke!

Autor: Lenka Filipová