Slnko je tu a s ním prichádza leňošenie na záhrade: Akú knižku si so sebou vezmete? Máme pre vás zopár tipov!

Teplé slnečné lúče lákajú von. Neváhajte si vziať so sebou aj nejakú tú knihu. Prinášame vám inšpiráciu od literárneho publicistu Milana Buna.

Fanúšikovia Harryho Pottera sa môžu potešiť novou fantasy sériou Tajne svety od autorky L. D. Lapinski. Prvý diel s názvom Cestovná agentúra je už vonku. "Príbeh je o 12-ročnom dievčati, ktoré sa volá Flick Hudsonová. Dostane sa do magického sveta a zažíva úžasné veci," uviedol Milan Buno.

Ak vám chýba jarná prehánka, Umenie pretekať v daždi bude skvelou voľbou. Nejde o novinku, no vychádza vo vynovenom vydaní. "Ide o dojímavý príbeh psa Enza, ktorý má pána automobilového pretekára. Je to príbeh o láske, priateľstve, vernosti, rodine," povedal Buno. Všetko z pohľadu psa, ktorý zahynie a rekapituluje svoj život.

Zdroj: screenshot - Noviny o 12

​Pre fanúšikov škandinávskych krimináliek, je tu kniha Dobrí susedia od Švéda Mattiasa Edvardssona, ktorú Buno opisuje ako:"Príbeh o susedských vzťahoch, ktoré si myslíme, že poznáme, ale pritom často nevieme, čo sa deje za múrmi vedľajšieho bytu a plotom vedľajšieho domu."

Niečo z histórie

Obdobie druhej svetovej vojny pripomenú knihy Kam zmizla Rebecca a Posledný vlak do Londýna. "Kam zmizla Rebecca je príbeh o dvoch mladých ľuďom Christopherovi a Rebecce. On je rodený Nemec, ona je Židovka. Sú priatelia, potom to prerastie do lásky. Príde druhá svetová vojna...," povedal publicista. Ide však o vymyslený príbeh narozdiel od Posledného vlaku do Londýna. "Ten je príbehom Holanďanky Truus Wijsmullerovej, ktorú pozná celý svet ako tetu Truus. Zachraňovala židovské deti. Odvážala ich z Nemecka do krajín, ktoré ich boli ochotné prijať," inšpiruje Buno. 

Zdroj: screenshot - Noviny o 12

​Ak sa chcete niečo nové naučiť, siahnite po knihe Bylinková škola od skúsenej slovenskej bylinkárky Ivety Henzelyovej. Nájdete v nej recepty na odvary, čaje, tinktúry, maste či spojenie byliniek s čínskou medicínou a tiež to, ako na nás jednotlivé byliny pôsobia. 

Dánsky autor Samuel Bjork je známy svojou tvorbou pre dospelých, rozhodol sa však vydať niečo aj pre deti - sériu Detektívi z dvora, v ktorej vyšla už druhá kniha  "Kniha je veľmi dobre a pútavo napísaná. Človek sa všeličo dozvie z detektívneho remesla. Bjork sa vie prihovárať dospelým aj deťom," dodal na záver Milan Buno.