predjedlo: fialove prec a je to

Predjedlo: Fialové preč a je to...!

Zeleninová zmes s domácim chlebíkom.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny:

Baklažán 2 x 

Cibuľa 2 x

Paprika kapia 2 x

Väčšie paradajky 2 x

Cesnak 5 x

Soľ

Čierne korenie 

Olej

Hladká múka 350 g 

Ražná múka 150 g 

Voda 400 ml 

Droždie čerstvé 22 g

Soľ 2 ČL

Cukor 1 PL 

Celá rasca 2 ČL

Ocot 2 PL

Voda

Zdroj: TV JOJ

Postup: 

Začneme tým, že si nakrájame dve cibule na menšie kúsky. Na panvicu nalejeme trochu oleja a opekáme cibuľu. Ďalej si do toho pretlačíme cesnaky. Papriku kapiu si nakrájame na drobné kocky a pridáme k cibuli. Ošúpeme si baklažány a nakrájame na kocky, ktoré postupne pridávame do panvice. Ďalej si nakrájame na kocky paradajky a pridáme do panvice. Poriadne premiešame, pridáme soľ a korenie. Zalejeme vodou a necháme dusiť 30 - 40 minút. Potom sa snažíme redukovať vodu, aby sme docielili ideálnu hustotu. Podľa potreby pridáme soľ a korenie. Servírujeme do misky. Ako prvé si spravíme kvások. Do vody si pridáme droždie a cukor. Necháme vykysnúť. Do misy si zmiešame múku, pridáme soľ, rascu a ocot. Nakysnutý kvások si nalejeme do nádoby a vymiesime. Ak sa cesto veľmi lepí, pridáme múku a miesime. Hotové cesto trochu pomúčime, zakryjeme utierkou a hodinu necháme kysnúť pri izbovej teplote. Pomúčime si dosku a vykysnuté cesto položíme. Vymačkáme do kruhu a boky preložíme ku stredu. Nakoniec otočíme, dotvarujeme a položíme na papierom na pečenie vystlatý plech. Necháme chvíľu nakysnúť pod utierkou. Potrieme si bochník vodou. Pečieme na 250 stupňov prvých 10 minút, potom teplotu stiahneme na 180 stupňov a pečieme ďalšiu polhodinu. Necháme vychladnúť, môžeme krájať a dáme na tanier.

Tagy: Predjedlo