Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Potrebujeme:
koreň. zelenina
cibuľa
sviečková
horčica
ocot
kryš. cukru
hovädzí vývar
smotana na varenie 40 %
maslo
múka
Postup:
Mäso izbovej teploty prešpikujeme, opražíme na masti, aby sa mäso zatiahlo. Zatiahnuté mäso vyberieme, zabalíme do alobalu a dáme do rúry vyhriatej na 60 °C. Do výpeku dáme koreňovú zeleninu, ktorú budeme restovať, pokiaľ sa farba restovanej zeleniny nepriblíži požadovanej farbe. Následne pridáme cibuľu a pokračujeme. Pridávame pol dc vody, tá zaručí perfektné sfarbenie obsahu panvice. Pridávame dve lyžice octu, lyžicu horčice a necháme ich odpariť. Celé toto trvá +/-1hod. Vo finále pridáme 2 - 3 lyžice kryštálového cukru, ktorý necháme skaramelizovať. Celé to dáme do vhodného hrnca, zalejeme horúcim hovädzím vývarom, mrskneme tam vyfikundáciu s korením a vložíme tam mäso, ktoré stále drží ideálnu teplotu. Pečieme 2,5 hod. pri teplote 160 °C. Následne mäso a vyfikundáciu vyberieme. Tyčovým mixérom to privedieme do hladkej konzistencie a pridáme smotanu 40 %. Vo finále pridáme lyžičku studeného masla a miešame, pokiaľ sa maslo neroztopí, to nám zaručí, že sa na vrchu nevytvorí "koža". Pokiaľ nebudete sviečkovú hneď podávať, je dobré roztopiť malú lyžičku masla na mini panvičke a pridať tam približné množstvo hladkej múky, ktorá zabraňuje aby zelenina klesla a vystúpila nie moc vábne vyzerajúca voda.