Aký osud čaká veľkolepé stavby zo seriálu Slovania? Vieme, čo sa stane s hradiskami!

Výpravný seriál Slovania bol azda najambicióznejším projektom, aký kedy na Slovensku vznikol. Pre účely nakrúcania boli u našich ukrajinských susedov vybudované reálne hradiská, ktoré boli ako vystrihnuté z učebnice dejepisu. Keďže už máme po veľkom finále, fanúšikov seriálu zaujíma, čo s nimi bude. A my máme odpoveď!

Nakrúcanie seriálu Slovania i samotná príprava kulís či kostýmov rozhodne neboli ľahkou a ani lacnou záležitosťou. Príprava historického projektu si totiž vyžadovala množstvo úsilia a štedrý rozpočet. Aby všetko vyzeralo vierohodne, v oblasti Žytomyr na Ukrajine vznikli dve reálne hradiská, na ktorých stavbe pracovalo v pote tváre vyše 100 ľudí. Trvalo to dva mesiace a pracovníci stavby sa striedali v dvoch a občas i v troch zmenách. Neuľahčovalo im to ani počasie, ktoré bolo veľmi neprajné. Pri výstavbe hradísk sa bojovalo so silným vetrom, s víchricou, ale aj s dažďami a búrkami, ktoré spôsobili nebezpečné zdvihnutie hladiny blízkej rieky. Raz dokonca hrozilo, že rozbúrená voda odplaví starešinov dom, ktorý stál v jej blízkosti.

Keďže výroba veľkolepých stavieb bola nesmierne náročná, logicky sa natíska otázka, aký osud ich čaká. Či ich rekvizitári rozoberú, redizajnujú a použijú pre účely iného nakrúcania, alebo sa s nimi stane niečo úplne iné. Ukrajinci sa rozhodli, že postavené hradiská nezničia a vytvoria z nich zaujímavý a naozaj originálny skanzen pre turistov. Ak sa tak stane a epidemiologická situácia to dovolí, pozrieť si na vlastné oči dom Radúza, Drahy či starešinu Bohdana budú môcť nielen fanúšikovia Slovanov, ale aj histórie.

Tagy: Slovania